Zonnepanelen kopen? zo doet u dat.

Zonnepanelen kopen: zo doet u dat. Datum: vrijdag 29 November 2021 -

Leestijd: 4 minuten - Geschreven door: Thijs

Iedereen merkt dat het tijd is om gezamenlijk onze schouders onder de energietransitie te zetten. Energieprijzen reizen de pan uit en Nederland is vol op aan het verduurzamen. De terug verdien tijd op zonnepanelen is dan ook erg kort. In dit artikel wijzen wij u graag op belangrijke aspecten als het aankomt op het maken van een bewuste keuze.

Waar moet ik op letten?

We horen u denken: leuk idee zonnepanelen maar waar moet ik beginnen? U wilt het natuurlijk goed aanpakken en hier uiteindelijk zo min mogelijk omkijken naar hebben. Ook wij hebben ooit voor het eerst zonnepanelen laten plaatsen, dus we begrijpen u als geen ander. Net als bij andere grote aankopen, vinden we het fijn om een aantal producten te vergelijken. Zo ook met zonnepanelen. Er zijn nogal wat aanbieders, met soms een enorm prijsverschil. Het is dan ook verleidelijk om te kiezen voor de laagste prijs. Maar is dat wel zo slim? Zonnepanelen zijn er dan ook in drie verschillende systemen. Het meest simpele en tevens meest geïnstalleerde systeem dat wij kennen is het serie geschakeld systeem. Het serie geschakelde systeem hebben we in 2 vormen, met optimizers en zonder optimizers. Daarnaast kennen we optie 3 en dat is het parallel geschakelde systeem.

Serie geschakeld systeem

Bij een serie geschakeld zonnesysteem worden alle panelen aan elkaar door gelust. Hierbij is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het minimaliseren van inductie. Alle panelen bij elkaar vormen een gezamenlijk vlak en leveren gelijkspanning richting de omvormer. Omdat de panelen gezamenlijk een groot vlak vormen zijn de panelen dus afhankelijk van elkaar. Verschillende zonnestanden of schuintegraden zijn dus in serie niet aan te bevelen. Ook moet er gewaakt worden voor schaduwval. Wel kan je op de omvormer vaak meerderen dakvlakken aansluiten, hierdoor kan je belemmeringen minimaliseren. Vervolgens maakt de omvormer van de gelijkspanning wisselspanning om deze zo op het grid aan te sluiten. Deze oplossing vergt een minimaal aantal materialen en is dan ook prijstechnisch in veel situatie de beste oplossing.

Serie geschakelde systemen met optimizers

Optimizers zijn ontwikkeld om de hierboven benoemde nadelen van het serie geschakelde systeem op te lossen. Schaduw, verschil in hellingshoek of zonstand maken dan ook niet langer uit. De optimizers zorgen ervoor dat elk paneel individueel presteert. Daarnaast is ook elk paneel te monitoren. Parallel geschakelde systemen het parallel geschakelde systeem doet hier weer een schepje bovenop. Deze systemen bekend onder Enphase of AP systems hebben alle voordelen van de hierboven benoemde serie geschakelde systemen met optimizers. Daar bovenop heeft dit systeem het voordeel dat de omvormers direct onder de panelen liggen en de gelijkstroom direct onder het paneel al wordt omgezet in wisselstroom. Vanaf het dak loopt hierdoor slechts maar een kabel richting de meterkast.

Verschillende type panelen 

Er zijn heel veel verschillende type panelen. Ons advies is om enerzijds te kijken wat u esthetisch mooi vind en anderzijds te kijken welke panelen ideaal op uw dak passen. Daarnaast is het heel belangrijk om met kwalitatief goede panelen te gaan werken. De panelen moeten namelijk zeker 15 jaar zonder problemen op uw dak functioneren.

Toekomst perspectief zonnepanelen.

De ontwikkeling op gebied van zonnepanelen gaat heel erg snel. Waar we 10 jaar geleden max 240WP panelen hadden zijn er tegenwoordig al 550WP panelen. We krijgen nu ook al veel aanvragen van klanten die hun bestaande panelen willen verwijderen en er nieuwe voor in de plaats leggen. Ons advies is dan ook om er niet vanuit te gaan dat de panelen de rest van uw leven op uw dak zullen blijven liggen. Onze verwachting is dat u na ongeveer 15 jaar weer wat anders op uw dak zult laten leggen.

Garantie

Bij de aanschaf van materialen is het van belang om goed naar de garantievoorwaarde te kijken. A tier panelen hebben gemiddeld tussen de 12,5 en 20 jaar product garantie en 25 jaar vermogen garantie. Panelen zijn geen technisch hoogstandje en er kan eigenlijk vrij weinig kapot gaan. Laat u dus niet misleiden door hoge product garanties. Als er iets kapot gaat heeft het meestal een externe oorzaak of is het niet zorgvuldig geïnstalleerd.

Afwerking

Ten slotte, maar niet geheel onbelangrijk is de afwerking van het plaatsen van zonnepanelen. Onze monteurs zijn erop getraind om het onderstel volledig uit te lijnen en te vereffenen, de panelen recht uit te lijnen en een korte kabelroute te zoeken, waarbij de meeste kabels onder de pannen richting de omvormer worden gelegd, indien mogelijk een pv verdeler te gebruiken en altijd met de juiste of een maat dikkere kabels te werken om weerstand te minimaliseren. Wij hebben er dus goed over nagedacht, hoe wij van uw huis onze trots kunnen maken. In combinatie met onze eigen monteurs staan wij garant voor een prettige installatie ervaring. Heeft u nog vragen? Mail ons gerust op info@klimaatmarkt.nl. We helpen u met het maken van een keuze tot aan het installeren van uw systemen. En zelfs daarna staan wij zeker voor u klaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan via deze link